І Київська відкрита олімпіада з лінгвістики

73530_1У різних країнах світу з 1965, а на міжнародному рівні — з 2003-го року проводять олімпіаду з лінгвістики. З кожним роком вона набуває серед школярів усе більшої популярності.
В Україні протягом останніх років учні старших класів теж почали проявляти зацікавленість цією галуззю науки.
Зокрема в м.Києві за ініціативи СШ №52 в 2014 і 2015 рр. проведено олімпіаду з лінгвістики. На ній не треба писати творів або виявляти знань з української чи іноземної мов. Парадокс, але переможцем у лінгвістичній олімпіаді може стати учень, який досконало не знає жодної мови! А все тому, що вона дає можливість перевірити рівень розвитку логічного мислення учасників.
Ініціативна група подумала: а чому б не організувати з наступного навчального року в м.Києві такі інтелектуальні змагання для широкого загалу? Тому в 2015/2016 н.р. оргкомітет запрошує до участі в лінгвістичній олімпіаді всіх зацікавлених школярів столиці. Мета Київської олімпіади — відкрити для учнів таку галузь науки, як прикладна лінгвістика, показати її цікаві й несподівані аспекти, стимулювати всебічний інтелектуальний розвиток учасників.
Традиційно на лінгвістичній олімпіаді учасникам пропонують розв’язати кілька задач, які дуже подібні до математичних. Усю інформацію, необхідну для розв’язання, учень отримує з умови задачі та шляхом логічних міркувань робить висновок. Замість математичних аксіом чи знань мовних правил учасник лінгвістичної олімпіади спирається на мовну інтуїцію та загальні принципи логіки. Для успішного виступу на олімпіаді з лінгвістики не потрібно мати спеціальних знань, важливо бути кмітливим та мати добре розвинене відчуття мови.
Ви зацікавилися цією інформацією? Тоді для перевірки своїх сил пропонуємо вам розв’язати нескладну задачу з лінгвістики.
Відомо, що слова факультет, завод, горище, Волинь, Аляска (як півострів), стадіон, сайт та вулиця належать до однієї групи іменників, а слова Інтернет, Київ, приміщення, підвал, університет, тюрма, Крим, театр — до іншої. Визначте, за яким граматичним критерієм наведені слова об’єднано в групи.
Чимало інших задач українською мовою ви можете прочитати на сайті Київської відкритої олімпіади ling.org.ua. Додатково радимо ознайомитися з книжкою «Задачи лингвистических олимпиад. 1965—1975», розміщену у вільному доступі в Інтернеті. Вона містить близько 300 різноманітних задач.
Матеріали, що використовують на олімпіадах багатьох англомовних країн, розміщено на сторінці північноамериканського змагання NACLO. Для підготовки також варто відвідати сайт Міжнародної лінгвістичної олімпіади ioling.org, який, окрім задач олімпіади, містить ще й посилання на сторінки національних змагань та інші корисні матеріали.
Літо попереду, і його можна присвятити захопливій науці — прикладній лінгвістиці!
Порядок проведення Київської відкритої олімпіади з лінгвістики

Коментування вимкнуто